Înregistrare

Autentificare

Categorii

Arhive

Prima Împărtăşanie şi hramul bisericii (2)

luni, 16 iunie 2008; 1.369 afişări

Preluarea ştirii apărute pe Catholica.ro.

Parohia greco-catolică Mănăştur 1 Vest din Cluj-Napoca şi-a sărbătorit ieri hramul: Coborârea Spiritului Sfânt. Episcopul, însoţit de protopopul de Cluj, a venit la Liturghia copiilor, de la ora 12, pentru a sărbători hramul şi pentru a da Prima Împărtăşanie celor şase copii care au început pregătirea specială pentru acest moment acum mai multe luni. Alături de PS Florentin Crihălmeanu la altar s-au aflat pr. protopop Cristian A. Sabău, pr. Marius Cerghizan şi cei doi preoţi din parohie: pr. Ovidiu Lăpuşte şi pr. Mihai Kiss.

În predică, PS Florentin a prezentat sărbătoarea Rusaliilor, spunând la final: „Iubiţi copilaşi, astăzi vă hrăniţi pentru întâia oară în mod conştient, cu Hristos prezent în Sfânta Euharistie. Vă doresc să fiţi şi voi mereu flăcări aprinse de lumină în lume, să duceţi această lumină a lui Hristos pe care o veţi purta în sufletele voastre, tuturor, acasă în familie, la şcoală la colegi şi oriunde veţi fi în drumul vieţii voastre, lumea să vadă prin voi lumina lui Hristos”. După Sfânta Liturghie a avut loc o celebrare a celor şapte daruri ale Spiritului Sfânt. Episcopul şi cei şase copii au invocat câte un dar şi au aprins o lumânare pe masa cu icoana Rusaliilor. Părinţii copiilor au luat apoi cuvântul pe rând, adresând câte un scurt cuvânt celor care tocmai primiseră Prima Împărtăşanie. A urmat momentul cadourilor, copiii primind de la Episcop Mica Biblie şi Catehismul Euharistic. Copiii au făcut la rândul lor cadouri: Episcopului un album cu fotografii de la orele de cateheză, iar preoţilor din parohie câte un tablou cu un colaj cu fotografii de la aceleaşi ore.

Evenimentul nu s-a încheiat aici: Episcopul a fost invitat să se aşeze în tronul arhieresc pentru a răspunde întrebărilor copiilor. A fost întrebat cum a fost Prima sa Împărtăşanie, cum s-a decis să devină preot, cum poţi să fii sfânt… Una dintre întrebări a fost despre icoana Rusaliilor pictată în biserică, prilej pentru PS Florentin să explice compoziţia ei. După momentul fotografiilor, Episcopul a coborât la demisolul parohiei unde s-a întreţinut cu familiile copiilor ce au primit Prima Împărtăşanie, iar apoi a luat masa cu un grup de credincioşi printre care s-au aflat corişti, curatori, persoane consacrate, reprezentanţi ai grupurilor parohiale.

Exprimaţi-vă opinia